Egyre kedveltebbek a helyi termék vásárok

2023-05-16 14:53:27

A helyi termékek, a helyi termelői vásárok és a rájuk épülő események vitathatatlanul egyre népszerűbbek a Jászkunságban is. Barátságos hangulatuk, a termelők és a vásárlók között - akár már régebben - kialakult személyes ismeretség, a bizalmi légkör megléte, a finom ízek és illatok, a sokszor szemet gyönyörködtető látvány, a teret körülölelő muzsikaszó egyre többeket vonz a helyi termelői piacokra, helyi termék vásárokra.

Jász-Nagykun-Szolnok megye, az Alföld szíve térsége bővelkedik ilyen jellegű rendezvényekben, amelyek színvonala is meredek emelkedésnek indult az elmúlt években. Lássuk, hol és mikor várnak ilyen események az Alföld szívében és a Tisza-tó környékén! 

 

 • Helyi Termékek Vására Szolnokon, a Hild téren és az Aba Novák Agóra Kulturális Központban: az év minden szakában bizton számíthatunk arra, hogy minden hónap második vasárnapján Szolnokon Helyi Termékek Vásárára lehet menni. Tematikus, évszakhoz vagy eseményhez igazodó kínálattal és programokkal várják a látogatókat. Ha különlegesen finom kézműves sajtot, tejterméket, illetve savanyúságot, házi sütit vennél, egy kis sorbanállásra számítani kell, ugyanis mennyei a kínálat ezekből (is). A következő vásár május 14-én vasárnap 8-13 óra között lesz. További részleteket, időpontok itt: 

 • Nagykörű nemcsak a cseresznyéskertje hazánknak, hanem a klassz piacok és kézműves termékekre épülő, jó hangulatú események kedvelt helyszíne is. A Virágzástól Befőzésig nevet viselő eseménysorozat tavasztól késő őszig kínál szórakoztató programokat és a körüi piac is rendszeres program e csodálatos Tisza-parti kistelepülésen. Nézzük, nyár elejéig, mit terveznek Nagykörűn! 
  - Legközelebb május 20-án találkozhatunk a Nepomuki ünnepen és utána a Fényúsztatáson a kompnál, ami minden évben csodálatos látvánnyal ajándékozza meg a résztvevőket. Másnap, május 21-én Körűi Piac lesz a piactéren, ahol ismét megtalálható lesz minden remek helyi terméket, amiért igazán érdemes kilátogatni.
  - Június 17-én a Nagy Cseresznyevásár várja az érdeklődőket rengeteg csodálatosan finom, friss cseresznyével és változatos programkínálattal, este pedig buli a Tájházban
  - Június 18-án folytatódik a cseresznye ünnepe a Cseresznyés Körűi Piaccal, ahol ott lehet folytatni a kiváló helyi termékek vásárlását és finom falatokat fogyasztását, ahol legutóbb abbamaradt. 
  - Július 1-én tartják az első éjszakai gasztropiacot, melynek napján már déltől zajlik majd a 14. Halkolbász és Halétel fesztivál, amely rengeteg érdekes és különleges látni-, és kóstolni valót kínál, az este pedig remek koncerten szórakozhatnak a vendégek.


Gazdagon megrakott helyi termelői asztal Nagykörűn /kép: Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület FB oldala/

 • A Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden vert gyökeret a Tiszaplacc, a Tisza-tó vasárnapi programja nevet viselő egyre nagyobb kínálatot felvonultató és egyre több látogatót vonzó helyi termelői piac a Mariska Étterem parkolójában.  A következő nagyszabású eseményük május 28-án lesz a gyermeknappal egybekötött pünkösdi piac. A rendezvényen a sok finomság mellett találkozhatsz a Tisza-tó és a Hortobágy őstermelőinek termékeivel, népművészeti és iparművészeti alkotóinak munkáival, helyi antik és retró kereskedők portékáival, a környék naiv és kortárs művészeivel, nonprofit szervezetivel és érdekes szakmákat is megismerhetsz. 

 • Nagyszabású országos kézműves és kirakodóvásár helyszíne lesz Cibakháza május 14-én. A Cibaki Vásár közel 200 éves hagyományaihoz hűen május második vasárnapján ismét, idén megújulva, széles kínálattal és vásári forgataggal várnakk minden látogatót a a cibakházi vásártéren.  
 • Tiszavárkonyban is Tiszaplacc néven rendeznek időszakosan kézműves piacot a csodás Tisza folyó partján. Legutóbb április 30án rendeztek piacot a kihajtás jegyében. A következő piac május 28-án lesz, a főszerep a gyerekeké lesz, a piacot tündérfesztivál kíséri. További programokért érdemes figyelemmel kísérni a Tiszaplacc Kézműves Piac Tiszavárkony oldalt. 
 • Jászberényben a Jász Piacért Egyesület klasszikus helyi piacra várja rendszeresen a helyi termékek kedvelőit. Muskátli, szamóca, petúnia, tojás, zöldség- és gyümölcs palánták, lekvárok, befőttek, friss zöldségek és idény gyümölcsök mind megtaálhatóak a standjaikon.