Dunszt és Nagy Befőzés

2017-11-23 12:11:32

Október 8-án Szolnokon, a Dunszton, előtte pedig október 7-én Nagykörűben, a Nagy Befőzésen nyílik nagyszerű lehetőség a termőszezon végén a csodás ízek, értékes vitaminok, kellemes nyári élmények megőrzésére és elraktározására a hűvös téli napokra. 

Október 8-án, vasárnap 8-16 óra között  újra megszervezi az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Dunszt! fesztivált, amely szorosan kapcsolódik a rendszeresen, minden hónapban megrendezésre kerülő Helyi Termékek Vásárához, viszont első ízben szerveznek mellé SLOW FOOD sátor programot. A Slow Food mára a világon az egyik legerősebb civil szerveződéssé nőtte ki magát: 160 országban van jelen, világszerte 100 ezer tagot tömörít 1600 helyi csoportba, és másfél óránként szervez egy eseményt. Magyarországon a közelmúltban megalakult Slow Food Szolnok és Slow Food Nagykörű csoportokkal (konvívium) együtt hét közösség dolgozik a Slow Food szellemében. A mozgalom legfőbb céljai: a biodiverzitás, a fajtasokszínűség védelme, az ízlelésfejlesztés és igényes kulinária, kapcsolatépítés a termelők és fogyasztók között: helyi termék vásárok, kiállítások, konferenciák szervezése, közösség- és hálózatépítés.

A rendezvény belakja az egész Agóra épületét, az Agóra előtti területeket és a Hild János teret is Szolnokon, ahol a termelők kiállítási standjain kívül hagyományos gasztronómiai bemutatókkal, bográcsban főtt megyére jellemző ételekkel is várják a látogatókat. A Helyi Termékek Vására állandó termelői saját termékeik árusításával és kóstoltatásával csábítanak: köleses slambucot és babgulyást fognak készíteni, amit elvitelre is lehet kérni.  A "Vándorló bográcsok" települései közül Tiszatenyő, Törökszentmiklós, Fegyvernek, Tiszapüspöki, Örményes és Kengyel képviseli hagyományaikat itt a Dunszt! fesztiválon. A településekre jellemző hagyományos vendégfogadással rendezkednek be, és egy közös nagy bográcsban egyik helyi specialitásukat fogják elkészíteni itt a helyszínen, amit kóstoltatni és árusítani is fognak itt.

Október 7-én, szombaton pedig érdemes elmenni Nagykörűbe, ahol a "Virágzástól Befőzésig" rendezvénysorozat záró akkordját, a Nagy Befőzést tartják.  Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Ma is él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondásszerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk. Megjelennek a házi konyhák termékei: befőttek, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyúkáposzta – mindez egy igazi hagyományos vásári hangulatban, kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással.

A részletes programért katt ide:

https://www.facebook.com/events/172781003298512/?acontext={"ref":"3","ref_newsfeed_story_type":"regular","feed_story_type":"22","action_history":"null"}