Egyel több ok, hogy hozzánk gyere!

2021-06-11 11:33:56

Június 10-étől újabb turisztikai attrakcióval várja az Alföld szíve a vendégeket!
Aki tartalmas kirándulást tervezne hazánkban, most már nyugodtan vegye fel a térképére a Szolnoktól mintegy 20 percnyi autóútra található Kengyel-Bagimajort is. A műemléki szélmalom és a kúria épület látogathatóvá tételével ugyanis egy fantasztikus turisztikai attrakc valósult meg, ahol tanösvény, madárleshelyek és igazi kuriózumként egy természetfotós labor is várja az érdeklődőket.
A bagimajori látnivaló rendkívül színes programehetőségeket felvonultató, autentikus, természetközeli, és a hagyományokra nagy hangsúlyt fektető környezetben kínál tartalmas szórakozást.

      A kúria épülete

Az érkezés helyszínét, a kúria épületet és a szélmalmot összekötő tanösvény több pontján kihelyezésre kerülnek szabadtéri szemléltetésre alkalmas oktatótáblák.

 

Az ösvény első megállóhelye a Bagimajor területen elhelyezkedő régi kúria épület, ahol a célközönséget egy büfészolgáltatásra alkalmas, helyben készült kézműves ajándéktárgyakat is árusító információs pont várja. A kúria épületében a látogatóknak ellenőrzött körülmények között többek között lehetőség nyílik a cirok alapanyagú kosárfonás, seprű készítés és a szőnyegszövés mesterségének megismerésére és kipróbálására. További a projekt által kínált innovatív lehetőség az érdeklődők számára a fejlesztési területet átszövő professzionális eszközökkel kialakított természetfotós bázis megtekintése és kipróbálása, ahonnan a fotós szaktudással felvértezett látogatók csoportos, szervezett keretek között vehetik fókuszukba a terület természeti értékeit.

 

A tanösvény következő állomása maga a kunhalom és a szélmalom épülete. A szélmalom épületében a látogatók megismerhetik az épület technikai bravúrjait, a funkcionalitás és a hagyományok kapcsolatát egy helyen. A szélmalom legalsó szintjén történelmi áttekintéssel egybekötve bemutatásra kerül a malmok jelentősége mind térségi mind helyi szinten, továbbá a kengyeli malom előélete és működése is. A szélmalom második szintjén a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak a mikéntjét, míg a szélmalom legfelső szintjein pedig lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a látogatók kunhalmon tett sétája kiváló madármegfigyelési lehetőség kínál a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszerre. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont. A halastó az őszi vonulásban is kiemelkedő szereppel bír.

Egy szó, mint száz, ezért érdemes lesz útra kelni hozzánk Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, Kengyel-Bagimajorba. További információ: www.kengyel.hu