Elindult a Tisza-tavi InfoPlatform

2022-11-02 13:06:57

 

Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az Egyesületünk égisze alatt működő Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztallal együttműködésben parterségi találkozóra hívta a Tisza-tó meghatározó turisztikai szereplőit október 27-én. Az egyeztetésnek a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum adott otthont. 

A résztvevők köszöntésekor F.Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye nagykunsági és Tisza-tavi térségének országgyűlési képviselője, a Tisza-tó miniszteri biztosa bejelentette, hogy a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal létrehozott egy olyan új szakmai online felületet ( zárt Facebook csoportot) a térségért tenni akaró, tudó és kívánó vállalkozások, önkormányzatok, turisztikai szervezetek és állami szereplők részére, amely lehetőséget kínál a térséggel kapcsolatos ötletek, kezdeményezések, vélemények egyeztetésére. A Tisza-tavi InfoPlatform célja az egymás közötti együttműködés erősítése, az információ áramlás megkönnyítése konstruktív párbeszéddel, egymást támogató közösséggel. A csatlakozás nyitott, aki úgy érzi, hogy azonosulni tud a platform céljaival, kérje felvételét a csoportba! 

A vendégeket Heves megye képviseletében Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és Dr.Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. 

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta, hogy az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Tisza-tavi térség szereőlúinek bevonásával egy komplex fejlesztési stratégia elkészítése a cél, amely, a remélhetőleg nem túl távoli jövőben elfogadásra kerülő Tisza-tó törvény megalapozó dokumentumaként valósulhat meg. A kiinduló kérdés, hogy hova szeretnénk eljutni 20 év múlva, milyen Tisza-tavat szeretnénk látni. 

 

Mayer Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkára a hazai területfejlesztés aktuális trendjeiről és kihívásairól tájékoztatta a résztvevőket. Majd Bauer Ádám, az AÖFK projektvezetője a stratégiai tervezés szerepét ismertette az AÖFK feladatkörében, ezt követően pedig Szűcs András, az empersend.studio ügyvezetője ismertette a Tisza-tó Térségi Stratégia aktuális munkafázisát. Jelenleg a helyzetfeltárás szakaszában zajlik a munka, amelynek része pl. minden olyan akítv turisztikai szolgáltatás, vonzerő feltérképezése, amely elérhető a térségben. A munka során az empersend.studio cég munkatársai felkeresik a közeljövőben a Tisza-tónál működő önkormányzatokat, nagyobb szervezetek képviselőit. 

 

   

A rendezvény egy nagyon konstruktív, őszinte hangvételű munkacsoport beszélgetéssel zárult. A jelenlévők két tématerület köré szerveződtek. Galó Anita, Egyesületünk és a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal titkára vezetésével a turizmushoz, Kovács Attila, az AÖFK munkatársa és Karancsi Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség igazgatója vezetésével pedig a környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódóan várták az építő gondolatokat vagy éppen kritikai észrevételeket. A résztvevők egyértelmű jelzése, hogy nagy szükség és igény van az ilyen személyes beszélgetésekre. Folyt.köv.