Előremutató tervek az Alföld szívében

2021-01-29 15:04:17

 

Idei első közgyűlését tartotta szeptember 29-én megyénk egyedüli minisztériumi regisztrációval rendelkező térségi TDM szervezete, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület. Az Alföld sízve gasztro nagykövete, Mautner Zsófi részvételével zajlott kihelyezett ülés helyszíne a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum volt, ugyanis a közgyűlést követően egy új helyi beruházás, az ún. „Kató néni háza” átadása is a program része volt.

A 2019. évi gazdálkodásról szóló beszámoló elfogadását követően, a közgyűlés jóváhagyta az idei tagdíjak 50%-os csökkentését kezdeményező elnöki és titkári előterjesztést. Mint azt Sebestyén Ferenc, az Egyesület elnöke elmondta, a járványügyi veszélyhelyzet kapcsán az Egyesület vezetése ezzel a kezdeményezéssel kívánt szolidaritást vállalni a turizmus megyei szereplőivel.
Idén is tovább bővült az Egyesület taglétszáma, miután Jászberény Város Önkormányzata, Újszász Város Önkormányzata és Jánoshida Község Önkormányzata jelezte csatlakozás szándékát. Ezzel 46-ra bővült az Egyesület taglétszáma.

 

Mautner Zsófit körülbelül egy bő évvel ezelőtt kérte fel az Egyesület vezetése, hogy az „Alföld szíve” térségének (azaz Jász-Nagykun-Szolnok megyének) gasztro nagyköveteként segítse a térség kulináris imázserősítő munkáját. A nagykunsági nagyszülői gyökerekkel bíró, ismert gasztro blogger vezetésével a közeljövőben a térség top éttermeinek és kreatív séfjeinek bevonásával nagyszabású munka kezdődik, amelynek célja a helyi, tájjellegű termékeken alapuló 3 fogásos „Alföld szíve-java” menüsor kialakítása és 3-6 hónapig étlapkínálaton tartása, akár közben változó menüsorral.

 

A tagság egyöntetűen támogatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turizmusáért Díj létrehozását. Utolsó napirendként Galó Anita, az Egyesület titkára a szeptember 14-én megjelent kormányrendelet kapcsán beszélt az újonnan létrejött turisztikai térségekről és benne az Alföld szíve desztináció lehetőségeiről. Elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenegy, a Tisza-tó környezetében található település került be a Debrecen-Hortobágy-Hajdúszoboszló-Tisza-tó térségében létrejött turisztikai térségbe. Hazánk azon területein, amelyek a „fehér zónában” vannak, azaz nem tartoznak a nevesített turisztikai desztinációkhoz, ott az együttműködés és térségi TDM szerepe felértékelődik, hiszen az egységes érdekképviselet és turisztikai-marketing munka ennek fényében lehet eredményes. Jász-Nagykun-Szolnok megye, itt az Alföld szíve jelentős része pont egy ilyen „fehér zóná”-ban fekszik – tette hozzá a szakember.

A közgyűlés Tiszaföldvár egy új kulturális-turisztikai attrakciójának, a múzeum szomszédságában lévő, ún. Kató néni házának átadásával zárult.