Fürdő- és strandfejlesztések Szolnokon

2019-09-06 14:16:40

Régen várt egészségturisztikai fejlesztéseknek örülhetnek a szolnokiak, melyek végeztével a megyeszékhely felkerülhet a legnagyobb fürdővárosok hazai térképére! Hamarosan két új, modern fürdő létesítmény nyitja meg kapuit: a MÁV Strand ősz végére elkészül, míg a Tiszaligetben a nyár végén elindult egy új, európai  színvonalú fürdőkomplexum építése.

 

Részben új, részben felújított épületekkel és egyéb létesítményekkel újul meg a régi MÁV Strand területe 1,5 milliárd forintból a Modern Városok Programnak (MVP) köszönhetően. Új öltöző épül, a meglévő gyermek- és melegvizes medencék megújulnak, a régi úszómedence átalakításával és felújításával egy 50 méteres úszómedencét és pancsolómedencét alakítanak ki, illetve megtörténik a sportszálló felújítása. A teljes alapinfrastruktúra (ivóvíz- és szennyvízhálózat, termálvíz és hidegvízhálózat) átépítése mellett egy új kút létesül, és újjáépül szivattyúház. A strand várható átadása 2019. november végén várható.

A Tiszaliget fürdőfejlesztési projekt finanszírozása szintén a MVP-s forrásból valósul meg, 7, 7 milliárd forintból.   Augusztus 31-én az ünnepélyes alapkőletétel után megkezdődtek a kivitelezési munkák, melyek előreláthatóan 20 hónapot vesznek majd igénybe.

A fejlesztés bontási munkálatokkal kezdődik, melynek során eltávolítják a régi kabinokat, nyári öltözőket, a kör alakú termál vizes medencét, a patkó alakú gyermek medencét és a régi szauna épületeket. A meglévő 50m-es úszómedence, a tanmedence és az élménymedence megmaradnak, átalakításra, felújításra kerülnek.

 Az új élményfürdőben szabadtéri és beltéri medencék is várják majd a látogatókat. A megmaradókhoz még 4 db új medence bővíti a strand szolgáltatásait beltéri csúszdával és élményelemekkel kiegészítve. A gyermekeket külön vízi csúszdák és játszótér is szórakoztatja a későbbiekben. A fürdőben az új szaunavilág gondoskodik majd a pihenésről.

Az élményfürdő területén különböző vendéglátó egységek biztosítják majd a vendégek kényelmét.

A strandfürdő teljes területe megújul összesen 57.543 m2 alapterületen. A medencéket körülvevő pihenő terület, a fürdőzés mellett teljes kikapcsolódást biztosító 35.493 m2 területű fás-ligetes, részben burkolt parkosított napozó-pihenőterületek mellett sportpályák, korosztályonként differenciált játszóterek, sétány, szabadtéri játékok és fitneszpark létesülnek. A strandot határoló csónakázótó is bekapcsolódik a szolgáltatásokba, a napozóstégek, illetve a teraszos vízparti büfé telepítésével. A strandfürdő általános képe, a hatalmas parkos, ősfás terület megmarad, és az átfogó kertrendezésnek köszönhetően komfortosabbá válik.

A kapacitásnövekedés arányában 46 db új parkolóhely, valamint kerékpártároló is kialakításra kerül a fürdő nyári bejárata közelében.