Hogyan készül a nyárra az Alföld Szíve?

2020-05-27 16:22:04

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Alföld szívében a COVID19 járvány enyhítését, május 4-ét követően a turisztikai szolgáltatók jelentős része gyorsan, ám átgondoltan élt az újranyitással. Az, hogy semmi nem a régi formában működik majd - erre vendégek és szolgáltatók egyaránt készülnek és készültek. Az éttermek már nemcsak a teraszon, hanem a belső térben is fogadhatnak vendégeket, a szállodák is újra nyitnak és fogadják a foglalásokat. A múzeumok még zárva vannak, a fürdők pedig elég speciális helyzetbe kerültek a szigorítások miatt, a belső medencéket pedig még nem nyithatják meg a vendégek előtt. A szabadtéri rendezvények előkészületei is elkezdőtek augusztus 15-ei utáni időpontokra, szerintünk a szabadságokat célszerű lesz ekkorra időzíten, mert program dömping várható őszig. Lássuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye nagyobb attrakciói és szolgáltatói hogy állnak az újranyitással!


A vendéglátóegységek kerthelyiségeiben is kötelező a maszk a felszolgálóknak. A kép a berekfürdői Park Étteremben készült. 

 

Szolnokon, a RepTár interaktív repülőmúzeum módosult házirenddel május 15-étől újra megnyitotta kapuit. A nyitás több lépcsőben történik. Először a múzeum szabadtéri része látogatható, amely közel 60000 m2-en várja az érdeklődőket tematikus játszótérrel, katonai akadálypályával, "egyszemélyes" ajándékbolttal és az étterem kibővített teraszával. amely ún. „sétálójegy” megvásárlásával tekinthető meg. A sétálójegy ára egységesen 1000 Ft/fő. A belépés 6 év alatt díjmentes, egyéb kedvezmény ebben az időszakban nem érvényesíthető.
A RepTár nyári nyitvatartása: 2020. március 2.- 2020. november 1.: kedd-vasárnap: 10-18 óráig, pénztár zárás: 17:30, hétfő: ZÁRVA. Részletek: reptar.hu 
Megyénk múzeumai, tájházai még bizonytalan ideig zárva tartanak. A Szolnoki Damjanich János Múzeum honlapján az olvasható, hogy az intézmény augusztus 20-ig semmilyen programot, rendezvényt nem szervez. 

A Tiszakürti Arborétum május 16-ától újra fogadja a látogatókat minden nap 8-18:00 óra között. A speciális szabályokról itt lehet olvasni: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/1365/tajekoztatas-latogatoinknak2?fbclid=IwAR0cdK0_2TEM2wvw3TCfCPHeA52-B4vOQTcVH7fcK_DKbE8objqADkaVAOQ
A Tiszaigari Arborétumban május 8-ától lehet sétálni, a szakvezetés, a rendezvények és a kulcsosház nem működik. További részletek: http://www.nefag.hu/okoturisztika/tiszaigari-arboretum-es-kulcsoshaz/

Jász-Nagykun-Szolnok megye termál- és gyógyvízkészlete rendkívül gazdag, az itt található 78 település több mint egyharmadán üzemen strand, termál- vagy gyógyfürdő. A két legismertebb és leglátogatottabb "fürdőre épülő település" Cserkeszőlő és Berekfürdő, a vendégforgalom jelentős része ehhez a két településhez kötődík a megyében. A Berekfürdő Gyógy- és Strandfürdő május 22-én megnyitott. Nyitáskor az uszoda, az ifjúsági élmény medence és a kültéri gyermekmedence üzemel. Nyitástól a gyógymasszázs, az iszapkompressz kezelés és az elektro- fizioterápiás kezelések vehetők igénybe. A veszélyhelyzet időtartama alatt a töltő-ürítő medencék (gyógyvizes medencék) üzemeltetése nem engedélyezett! A Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő nyitvatartási ideje: Hétfő - Péntek: 09:00-18:00, Szombat - Vasárnap: 08:00-20:00, Pénztár nyitvatartási ideje:Hétfő - Péntek : 9:00 - 17:30, Szombat - Vasárnap: 08:00 - 19:30. 

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ június 15-21 között a helyieknek, június 22-től mindenki számára megnyitja a fürdőt a tervek szerint. Jelenleg napi több online gyógytornával tartják a lelket a cserkei gyógyvíz erejében bízó vendégekben. Jelenleg komoly felújítások zajlanak a fürdő területén, és teljesen megújulva várják majd a látogatókat június közepétől. Arra azért számítania kell minden fürdőzni vágyónak, hogy komoly létszám korlátozások vannak érvényben az előírt távolságok, víz- és pihenőfelület garantálása érdekében, melyek jelenleg Cserkeszőlő, mint gyógyhely esetében jelentősen kevesebb beengedhető vendéget jelentenek. Így mindenkinek javasoljuk, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon a fürdők honlapján. 


Kisújszállási Kumánia gyógy- és strandfürdő 

 Kisújszálláson, a Kumánia fürdő és szálláshely komplexum is lépcsőzetesen nyitja meg szolgáltatásait.A kültéri medencék május 29-én 10:00 órakor nyitnak. A vendégeket minden nap 10:00–18:00 óráig tartó nyitva tartással és kedvezményes jegyárakkal várják:  

  • A helyi és vidéki diákok, valamint a kisújszállási lakcímkártyával rendelkező Vendégek 800 Ft-os jeggyel látogathatják a strandot,
  • a nem kisújszállási felnőttek, nyugdíjasok belépőjegye 1100 Ft lesz
  • A fürdő egyelőre csak a kültéri medencéit nyithatja meg, a beltéri medencék megnyitásának időpontjához a Helyi Operatív Bizottság és a Kumánia Gyógyfürdő Kft. továbbra is figyelemmel kíséri a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatóit és javaslatait. Bíznak benne, hogy a hatóságok minél hamarabb engedélyezik beltéri medencéink megnyitását is.
  • A Helyi Operatív Bizottság a járványügyi veszélyhelyzet okozta zárva tartás miatt a korábban megváltott fürdőbérletek határidejét 70 nappal meghosszabbítja. 

A Szolnoktól negyedórás autóútra található, közkedvelt Martfű Termál Spa május végéig bizonyosan zárva tart, pontos nyitása egyenlőre nem ismert. 

Szolnokon a TOURINFORM iroda május 25-től hétfő-péntekig 9-15 óra között már személyesen is fogadja a betérő vendégeket a Hild J. tér 1. sz alatti irodában. 

 

A rendezvényekről is csepegnek az információk, augusztus 15-e után a III. TÓMÉK - Tisza-tavi Napok Tiszafüreden bizonyosan nagy durranás lesz, hiszen sokan várják már hogy egy jó koncerten fújhassanak egy nagyot. Az augusztus 17-20. között Tiszafüreden megrendezésre kerülő fesztiválon fellépőként ott lesz a Vad Fruttik, a Bagossy Brothers Company, a Republic és az Esti Kornél is. Részletek és jegyvásárlás: tiszatavinapok.hu
Augusztus 23-án Mezőtúron megtartják a Túri Vásárt és az ArTúr Fesztivált is. Szolnokon szeptember 26-án bizonyosan lesz Tiszai Hal Napja és Sparhelt Fesztivál a Tiszai Hajósok Terén.


Új, három pályás csúszda is hadrendbe állt már tavaly nyáron Abádszalókon. 

 

A Tisza-tó, amelynek jelentős része Jász-Nagykun-Szolnok megye észak-keleti csücskében található megér egy önálló nagy misét, ezért az ottani kínálattal és újdonságokkal egy külön cikkben jövünk. Annyit azonban elmondunk, hogy:

  • Abádszalókon és Tiszafüreden a megújult szabad strandok nyitását június közepére tervezik
  • a nyaralóhajó program elindult, a hajók foglalása a www.nyaralohajozas.hu oldalon lehetséges 
  • június 15-én várhatóan átadják a Tiszafüred-Poroszló közötti hiányzó kerékpárút szakaszt, így teljesen körbebringázhatóvá válik a Tisza-tó a gáton
  • a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Tiszafüreden május 8-tól minden nap 9-18 óra között vár minden bringázni vágyót. 
  • Április végéig jelentős haltelepítés történt a tónál, így a horgászokat sokkal több compó, egy nyaras ponty és csukaivadék is kísérti.