Kiemelt turisztikai térség a Tisza-tó

2017-09-19 13:05:28

Magyarország Kormánya 1522/2017 (VIII. 14.) határozatával létrehozta a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget. A döntéssel a Balatoni, a Sopron - Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, Nyírségi után ez lett az ország negyedik kiemelt turisztikai régiója. A településsoros lehatárolás Jász-Nagykun-Szolnok megyéből  11 településére terjed ki: Abádszalók, Berekfürdő, Karcag, Kunmadaras, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tomajmonostora. 


A döntést a régió turisztikai eredményei alapozták meg. A vendégek és vendégéjszakák számában 8-9%-os bővülés tapasztalható a térségben. A vendégéjszakák száma a teljes kiemelt térség vonatkozásában megközelíti az 1,7 milliót, melyből a Tisza-tavi térségé 300 ezer, a Debrecen és Hajdúszoboszló térségé pedig meghaladja az 1,3 millió vendégéjszaka számot a tavalyi évi statisztika alapján. A térség turisztikai részesedése az országos vendégéjszakák számából 2016-ban 5% volt. Ennél nagyobb részesedést csak Budapest és a Balaton ért el.
A Tisza-tó és térsége – beleértve a jelentős „felhordó erővel” bíró, nem közvetlen tóparti településeket is, pl. Berekfürdő, Karcag, - , mint hazánk legkisebb és legfiatalabb turisztikai térsége – mindig rá volt kényszerítvea  egy előremutató, innovatív gondolkodásra, ha érvényesülni akart a turizmus piacán. Ennek az eredménye, hogy létrejöttek és sikeresen működnek az újszerű ökoturisztikai létesítmények, folyamatosan fejlődnek a vízi turisztikai szolgáltatások, robbanásszerűen nő a kerékpárosok száma, emellett a tó a horgászok közkedvelt állomáshelyévé vált - mondta el Kovács Sándor, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a közelmúltban megtartott sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy a Tisza-tó térsége mára elérte, hogy a vendégkör folyamatosan fejlődik, egyre jobban sikerül a magasabb költésű vendégeket is ide csábítani, s ez elsősorban az ökoturisztikai kínálatnak, a vízi sportoknak és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének köszönhető. Emellett több új program vetette itt meg a lábát, illetve a meglévő, bejáratott rendezvények színvonala és látogatottsága is folyamatosan nő - mondta el az elnök.
Első osztályú ligába került a Tisza-tó. Olyan előnyökkel rendelkezik ez a térség, amelyek máshol nem találhatók. Gondoljunk elsősorban az egyedülálló élővilágra. Stratégiai partnerséget, és olyan együttműködő rendszert építünk a most létrejött turisztikai térségben, amely más-más turisztikai élményt tud adni a vendégeknek - mondta el Farkas Zoltán Tibor, a tanács alelnöke, majd ismertette a kormányhatározat részleteit.
Az elfogadott Kormányhatározatnak köszönhetően 35,81 milliárd forint összegű forrás érkezik a Debrecen- Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt turisztikai térségbe, ahol összesen 30 fejlesztési program valósulhat meg. Két kivétellel (egy debreceni+egy hajdúszoboszlói) valamennyi projekt hazai forrásból kerül finanszírozásra.
A Tisza-tó és vele földrajzilag szorosan egybefonódó Hortobágy térsége mintegy 10 milliárd ( 9,38 Ft) forint összegben valósít meg beruházást a térség turizmusfejlesztése érdekében. Emellett további 2,83 milliárd forint áll rendelkezésre integrált térségi szintű termék- és szolgáltatásfejlesztésre, melyből a Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztésére 330 millió forintot már nevesített a Kormányhatározat. Az alábbi 10 fejlesztési projekt valósul meg a Tisza-tó-Hortobágy térségben:
• Világörökségünk a puszta (3,0 mrd Ft) : világörökségi helyszín fejlesztése.
• Tisza-tavi síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztése ( 1,5 mrd Ft): Az átfogó cél az eddig hiányzó szakaszok kiépítése, ezzel a tó teljes területének bevonása a kerékpáros turizmusba. További cél a komfortot növelő esőbeállók, fedett pihenőhelyek telepítése és a térségi látnivalók elérését segítő információs tábla- és jelzésrendszer telepítése. A projekt 21 települést érint: Abádszalók, Ároktő, Egyek, Kisköre, Négyes, Pély, Poroszló, Pusztataskony, Sarud, Tiszabábolna, Tiszabő, Tiszacsege, Tiszaderzs, Tiszadorogma, Tiszafüred, Tiszagyenda, Tiszanána, Tiszaroff, Tiszaszőlős, Tiszavalk, Újlőrincfalva.
• Tematikus szigetek fejlesztése a Tisza-tónál ( 0,5 mrd Ft): a projekt célja Tisza-tavi tematikus szigetek kialakítása, a vízi sétányok, tanösvények továbbfejlesztése. A projekt Poroszló, Tiszafüred és Sarud településeket érinti.
• Hortobágy-Tisza-tó élmény kerékpárút kialakítása ( 0,98 mrd Ft): A beruházás célja a Tisza-tó és a Hortobágy összekötése, 28 km hosszú kerékpárút kialakítása 5 tematikus pihenőhellyel.
• a Tisza-tavi szabadvízi strandok egységes, komfortérzetet növelő, élményígéretet fokozó és a környezettudatosságot erősítő fejlesztése (0,7 mrd Ft): A Tisza-tó egységes desztináció képének kialakításához szükséges a strandok komfortosabbá tétele. A projekt kiemelt tevékenységei: fövenymegújítás, felületnövelés, egységes arculat, árnyékolók, kiszolgáló helyiségek, vizesblokk, családbarát fejlesztések, kerékpárosok számára történő fejlesztések, településenként egyedi fejlesztésekkel. A fejlesztés 7 települést érint: Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána.
• Berek Világ – Vízi Világ, Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztése ( 1, 5 mrd Ft): A település komplex turisztikai fejlesztése elsősorban a meglévő gyógyászati szolgáltatásokhoz kapcsolódó élményelemeket és rekreációs szolgáltatások körét bővíti ( szórakoztató centrum, rekreációs és wellness szolgáltatások) - ezt már Molnár János, a település polgármestere ismertette, hozzátéve, hogy nagyon nagy dolog ez a fejlesztés egy ezer fős település életében. Nem elhallgatva ugyanakkor azt sem, hogy Berekfürdő gyógyfürdője várhatóan ez év végére meghaladja a 330 ezer fős vendégszámot, a település vendégéjszaka száma pedig a 130 ezret.
• Karcag Kincse turisztikai keresletélénkítő fejlesztés (1,0 mrd Ft): A "Karcag Kincse" Élmény és Gasztronómiai Park projekt fontos célja egy olyan komplex turisztikai beruházás megvalósítása, amely a Nagykunság és a Tisza-tavi térség gazdag és egyedülálló kulturális és gasztronómia örökségét versenyképes, minőségi vonzerővé kovácsolva jeleníti meg a turizmus piacán. A projekt a strandfürdővel szemben található 6 hektáros területen valósul meg - mondta el Dobos László, Karcag polgármestere,
• Varsa – Mint a Vakond (0,2 mrd Ft): Cél a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum bővítése, új akváriumok és állatbemutatók (dísz-tó és madárröpde) létrehozása, a föld alatti élővilág bemutatása. A beruházás 3 forrásból valósul meg, egyike a kiemelt turisztikai térség keretében biztosított hazai forrás, másik lába az állatkertek szövetsége pályázati forrása, a harmadik pedig saját erő - ismertette Bornemissza János, Poroszló polgármestere.
A kiemelt turisztikai térség cím nemcsak azt jelenti, hogy célzott forrásokból lehet fejleszteni a szolgáltatásokat, hanem egyben óriási lehetőséget nyújt a térségben működő turisztikai vállalkozások számára is. A régióban működő szálláshelyek ugyanis pályázhatnak a 300 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-program forrásaira is, amelyből a meglévő szálláshelyek minőségi fejlesztéséhez lehet kormányzati segítséget kapni. Jelenleg a panziók szálláshelyfejlesztésére vonatkozó felhívás-tervezet áll társadalmi egyeztetés alatt - hangzott el Kovács Sándortól.