Megnyitott a Tisza-tó legújabb öko és aktív turisztikai attrakciója

2024-05-16 15:42:21

A Tisza-tavi turisztikai térség legújabb attrakciója, a Tiszafüredi Városi Kikötő mellett megépült KÉRÉSZ Öko- és Aktív Turisztikai Központ a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közös konzorciumában valósult meg. A beruházás a legmodernebb energetikai megoldásokat alkalmazza: az épület saját maga által termelt energiával működik, továbbá a fenntartható működés napi gyakorlatába a zöld szemlélet is beépült.


A négyévszakos turisztikai szolgáltatásokat nyújtó, háromszintes, 930 négyzetméteres létesítmény hiánypótló beruházás a térségben, hiszen kedvezőtlen időjárási körülmények között, több korosztály számára kínál programlehetőséget a multifunkcionális, ismeretterjesztő kiállítótér, a KÉR-ÉSZ-TÉR, melynek elemei például a digitális homokozó, a kérészek életét bemutató VR 360 kisfilm, a Tisza-tó élővilágát fürkésző távcsövek és a Tisza-tó vízszintjét szabályozó ügyességi játék. A Babzsák moziban a projekt keretében készült természetfilm segítségével mutatják be a Tisza-tavat és környékének ismert és kevésbé ismert értékeit.

A digitális homokozó hamar kedvenccé vált a májusi tesztüzem első napjaiban  


A Központ a környezeti nevelést, szemléletformálást is kiemelt szerepének tekinti - vezetett bejárás,  valamint természetismereti foglalkozások keretében a természetbúvár labor, digitális mikroszkópok segítik az élményszerű ismeretszerzést. A terek értékét növeli, hogy a kiállítói szint megtekintése csak szakvezetéssel, belépőjegy váltásával, másfél óránként, csoportosan lehetséges.

A Kérész Központ kiemelt hangsúlyt fektet a tematikus túraajánlatok biztosítására. A természetfotózás iránt érdeklődők részére speciális túrák érhetőek el, amely előkészítéséhez, lezárásához egy természetfotós
műhely is kialakításra került. Az előbbiek mellett természetesen az aktív turizmus is fontos szerepet játszik a kínálatban, ezért a nyári időszakban szakvezetéssel induló garantált vízi és szárazföldi túrákat biztosít a Központ, például olyan, a Tisza-tónál újdonságnak számító vízi eszközzel, mint az amerikai gyártmányú Schiller water bike. A vízi túrák élményét SUP-ok, kenuk, kajakok segítik a létesítmény úszóműves stégjétől indulva. A vízi eszközök bérlésére is van lehetőség.
A víz felől érkező látogatók számára a Kérész kikötő rendelkezésre áll a Központ meglátogatása idejére. Ebben a modern, a Tisza-tóra néző, csodálatos panorámával rendelkező épületben büfé, konferenciaterem,
több bérelhető iroda és ajándékbolt is helyet kapott. A parkolóban elektromos személygépkocsik töltésére is lehetőség nyílik.

A Kérész Központ munkatársai várják a látogatókat. Középen Szádeczky Kornélia, a központ vezetője 

A 2024. május 6-i ünnepélyes szalagátvágást követően,  a KÉRÉSZ Öko- és Aktív Turisztikai Központ próba üzemmódban működik, és kizárólag az előre bejelentkezett csoportokat fogadja. A tesztidőszak várhatóan májusban lezárul. A nagyközönség számára a nyitás júniusi, pontos időpontját hamarosan kommunikáljuk honlapunkon és közösségi oldalainkon is.
  
KÉRÉSZ Öko- és Aktív Turisztikai Központ
Cím: 5350 Tiszafüred, Kis-Tisza utca 2/a
Információs platformok:
www.keresz.hu * www.facebook.com/kereszkozpont * www.instagram.com/kereszkozpont/
E-mail: info@keresz.hu
Tel.: +36 30 086 6637