Mindjárt kész a teljes bringaút a Tisza-tónál!

2020-05-27 11:18:38

Ha minden a tervek szerint alakul, június közepétől már teljes szakaszon, közút érintése nélkül kerékpározhatjuk körbe a Tisza-tó gátkoronáját. Ekkorra készül el az eddig hiányzott 6,5 km hosszú Tiszafüred-Poroszló közötti kerékpárút szakasz. 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában elkészülő projekt keretében három híd is épül, melyek tesztelése május 22-én megtörtént:

  • egy 308 méteres hidat az Eger-patak fölött,
  • egy 86,3 méteres hidat a Szomorka-patak fölött
  • és egy Tisza-hidat, a meglévő közúti és vasúti híd mellett 280 méter hosszban (ennek a hídnak különösen látványos, 350 tonnás, íves acélszerlezete van).


2020. május közepén így nézett ki a Tisza-híd

A tavat a projekt befejeztével kétféle módon is biztonságosan lehet megkerülni: a rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva. Ezt az alábbi kép szemlélteti: 

Kép forrás: Aktív Magyarország FB oldal

 

Mint ismert a Tisza-tavat az aktív turizmus kedvelői közül egyre többen fedezik fel maguknak, a kerékpárosok száma 2018-ban elképesztő magasra ugrott, több mint 57 ezren bringáztak erre a Kiskörei Hallépcsőnél elhelyezett számláló adatai alapján. A valóság azonban ennél nyilvánvalóan több, hiszen nem mindenki halad át a számláló alatt. A most átadásra kerülő útszakasztól további jelentős emelkedés várható a bringázók számában a Tisza-tónál. A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum ehhez igazodva folyamatosan bővíti szolgáltatásait, elektromos kerékpár, utánfutós kerékpár és vezetett túrák is igényelhetőek. További infó: www.ttkc.hu