Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ – NTAK

2019-11-28 16:48:38

Minden magyar szállásadónak kötelező lesz az adatszolgáltatás

Már működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapja, ahol minden szálloda és szállásadó tájékozódhat arról, hogyan és mikor is lehet regisztrálnia a rendszerben. Az NTAK lényege, hogy támogatja és kiszolgálja a kutatást, az elemzést és a fejlesztéseket, illetve a törvényben meghatározott szervezetek (MTÜ, önkormányzatok, NAV, KSH) közfeladatainak ellátását.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében a szálláshelyeken kötelező olyan szálláshely kezelő szoftvert használata, amely alkalmas a NTAK rendszerrel kommunikációra és az irányában történő adatküldés ellátására.

A több mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek szoftverek közül választhatnak, melynek listája a https://info.ntak.hu/szoftverek/ oldalon elérhetőek.

A kevesebb, mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek az MTÜ által ingyenesen biztosított, Az Én Vendégszobám, szoftvert választhatják.

A hotelek regisztrációja júniustól indult majd, júliustól számukra már kötelező az adatszolgáltatás. A panziók számára szeptemberben nyílt lehetőség a regisztrációra és egy hónapra rá kellet kezdeniük az adatok küldését, míg a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, egyéb szálláshelyek, falusi szálláshelyek számára decembertől nyílt a regisztrálási lehetőség, és jövő év január 1-től már minden hazai szállásadónak kötelező lesz adatot szolgáltatnia.

Valós idejű adatok érkeznek

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a beérkező statisztikai adatok alapján kimutatásokat, összefoglalókat, elemzéseket készít a turisztikai ágazat számára. Ezek alapján hatékonyabban mérhetőek az MTÜ marketingtevékenységének hatékonysága és a turisztikai fejlesztések eredményei, és célzottabb kampányokat és beavatkozásokat tesz lehetővé annak érdekében, hogy a belföldi és külföldi érdeklődést növeljék. Az adatok alapján lehetőség nyílik előrejelzések elkészítésére, és a régió más országainak eredményeivel való összehasonlításra is.

A digitális adatszolgáltatási rendszer lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata: azaz hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek a belföldi és külföldi vendégek – derül ki a rendszer honlapjáról.

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy országos roadshow keretében segíti az NTAK-kal kapcsolatos tájékoztatást. 2019. október 3-án Szolnokon Dr. Guller Zoltán vezérigazgató tartott tájékoztatást, de az országban már több helyen tartottak és tartanak tájékoztatókat. Az Alföld Szíve Egyesület tagjai e-mail-ben is kapnak tájékoztatást a megyei és megyéhez közeli időpontokról és helyszínekről. Az időpontok és a helyszínek megtekinthetők a http://info.ntak.hu honlapon. Bővebb tájékoztatás a regisztrációval kapcsolatban az ügyfélszolgálaton kérhető.