Élmények a RepTárban

2022-03-22 22:24:24

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Közép Európában.
A múzeum több mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett ugyanis megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak.

A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A szabadtéri és beltéri kiállítóterek ikonikus tárgyai mellett interaktív élményelemek várják a vendégeket.

    4D mozi
A 18 férőhelyes mozi 4D technológiával felszerelt, amelynél a térhatású filmet mozgó székek egészítik ki. A székek ez esetben stilizált katapultülések, amelynél a becsatoló hevederek hasonló funkciót látnak el, mint egy valódi repülőgépnél. Ejtőernyős ugrás a Balaton felett, elfogó vadászrepülővel való repülés és bázisugrás élhető át a 4D moziban.

Katonai akadálypálya, csúszópálya
A vállalkozó kedvű, kihívásokat kedvelő felnőttek és az igazán bátor gyerekek az erőt, állóképességet és logikai készséget próbára tevő, bevetési helyzetet imitáló akadálypályán próbálhatják ki magukat. A rámpás rakodóépületben található pálya leküzdését többek között kúszófolyosó, függőhidat imitáló mozgó padozat, mászó-létra, sötét labirintus és mászófal nehezíti. Az akadálypálya „csúcspontja” a drótkötélpálya, amelynek elrugaszkodási pontja egy An–2-es repülőgépen található. Az akadálypályához védőfelszerelés a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt biztosított.

3D karika
A múzeum interaktív élményparkja egy új elemmel bővült 2020-ban, ami a 3D karika. Ezt az eszközt az űrhajósok kiképzésénél használták, ami mára egy különleges játékszerré szelídült. A karikával 3 dimenziós mozgást lehet végezni, mely egyedülálló élményt, a súlytalansághoz hasonló, lebegő érzést nyújt.

MiG-29 szimulátorpark
A bemutatótér centrumában van elhelyezve az hat állomásos MiG-29-es szimulátorpark, melyben kabinutánzatok köré épített LCD képernyőkön szerezhetnek valósághű repülési élményt a látogatók.

Pilótapont
A Hangárban két repülőgépbe is beszállási lehetőség van és akár fotót is készíthetnek az érdeklődők. A MiG-21 és JAK-52 gyakorlógépek pilótafülkéiben kiderül mit is látott egy repülni tanuló és oktató.

A gyerekeket a tematikus játszótér, a felfrissülni vágyókat a RepTár Bisztró várja, ahol akár egy csésze finom kávét, vagy egy ebédet fogyaszthatnak. Akik pedig szeretnék ajándékokkal meglepni szeretteiket, vagy emléktárgyakat vásárolni, megtehetik a RepTár Ajándékboltjában.

További információ: www.reptar.hu , www.facebook.com/reptarszolnok