Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal

2019-09-23 13:07:15

A március végén az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület égisze alatt 26 szervezet, magánszemély által megalakított Tisza-tavi Turisztikai kerekasztal 2019. szeptember 17-én tartotta első munkaülését Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban. Szinte teljes létszámban jelen voltak az alapító tagok, akik azzal a céllal ülnek rendszeresen asztalhoz mostantól, hogy megosszák információikat a Tisza-tó térségében folyó, a turizmusra hatással lévő tevékenységekkel, fejlesztésekkel, programokkal, új kezdeményezésekkel kapcsolatban. A vendégeket F.Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Sebestyén Ferenc, az "Alföld Szíve" Egyesület elnöke köszöntötték.

Piroska Miklós, a Tisza-tó Térség Fejlesztési Tanács elnöke a szervezet munkájáról adott tájékoztatójában kiemelte, hogy a Tanács a jövőben koncentrált forrást kíván fordítani a térségi marketing tevékenységre. Galó Anita, a kerekasztal titkára a Tisza-tó aktuális turisztikai helyzetéről szólva kiemelte, hogy a térség vendégforgalmában, a vendégéjszakák számában meghatározó tényezőt képviselnek a magánszálláshelyek. A vendégek élményt, minőségi szolgáltatást keresnek. A jelenleg is zajló nagyszabású turisztikai beruházások - nyaralóhajózás, kikötőfejlesztések, szabadstrand fejlesztések, kerékpárút és kerékpárosturisztikai szolgáltatások fejlesztése, panziófejlesztések, attrakciófejlesztések - befejezése után az egyre népszerűbb Tisza-tavi térség felkerülhet a legkedveltebb hazai utazási célterületek sorába.
Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője a nyári szezon tapasztalatairól beszélt. Előrelépést jelent, hogy a szakminisztériumban van egy jogszabálymódosító indítvány - Piroska Miklós és Szabó Róbert, a JNSZ Megyei és a Heves Megyei Közgyűlés elnöke által, a szakma által támogatva -, amely a Tiszai és a Tisza-tavi víziközlekedést úgy korlátozza, hogy csak a kijelölt pályákon lehet a sport és kedvtelési célú nagyteljesítményű kisgéphajókkal közlekedők, valamint a vízi sportolóknak használni eszközeiket.
Hegedűs Lajos, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese a szervezet közreműködésével, érintettségével zajló turisztikai beruházásokat ismertette. Elmondta, hogy előkészítés alatt áll a kiemelt turisztikai fejlesztési térséghez kapcsolódó kormányhatározatban nevesített, a síkvidéki kerékpározás feltételeit javító projekt is, mintegy 1,5 milliárd forint értékben.


Az ülés fontos hozadéka, hogy olyan érdemi párbeszéd és információcsere kezdődött meg a térség turizmusában érdekelt önkormányzati, állami, civil szervezetek, politikai döntéshozók és turisztikai szolgáltatók között, amelyeknek haszonélvezői a térségbe érkező vendégek lesznek.
A tagok részéről elhangzott fontosabb témák:
- a Tisza-tavi Ökocentrum jövő év tavaszától egy ingyenesen letölthető telefonos applikációt készít, mely tárlatvezetéssel, játékkal segíti a hasznos információszerzést.
- a képzés fontossága és az ún. milleneumi (ezredforduló környékén született) generáció megszólítása és hadrendbe állítása a térség turizmusfejlesztése érdekében.
- A Tisza-tavat és Nagykunságot összekötő Horthy-csatorna mentén kerékpárút kiépítésének fontossága.
- Előkészület alatt áll a Tisza-tó első természetfilmje, amelynek bemutatója a jövő héten lesz Tiszafüreden.


Az ülés zárásaként az ökotudatos gondolkodás és a turizmus kapcsolatának fontosságát erősítve a kerekasztal tagjai a Tiszta tó a Tisza-tó projekt 4. üteme keretében, annak köszönhetően 12 db kőrísfát ültettek el az ökocentrum madárparkjában.

"Nem emlékszem, hogy az ökocentrum vendégei ajándékkal érkeztek volna. Ez viszont tényleg rendkívül hasznos és értékes lesz, hiszen a nálunk lakó gólyáknak fog árnyékot adni" - mondta Kiss János, az ökocentrum igazgatója.

Az elhangzott előadások letölthetőek az alábbi linkeken: 

Meghívó 
Galó Anita - a térség turisztikai aktualitásai 
Busi László r.ezredes, Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője - a nyári szezon tapasztalatai 
Horváth Lajos műszaki igazgató-helyettes, KÖTIVIZIG - a KÖTIÍVIZIG közreműködésében megvalósuló turisztikai fejlesztések 

Az esemény képgalériája megtalálható ezen a linken: https://www.facebook.com/pg/tiszatavikerekasztal/photos/?tab=album&album_id=731100970673527&__xts__[0]=68.ARAwI_ncxg9ehkyamv4a1mZOYsjI5qXO9Ga-ijNh81k_sjBZNFaHnxM4mQVkBeMULqjx1asKYmWyz0yrvZl_TeU2ouzDoidzld-MBorLbX4y2SrzGtF2Uc4yRpSaHMVO9bKyKmLneDEhERmBg5hVqEFnPYbDuSt2nJEukC2fqvFgw-KEApn66W8DTrVqWIImz7Cs897DNDMsqbIheEgQG2xckjZioGYFWW0OubH20-8c_fDXKOVX9AZ6LDjkttHBC10S4peJHluF0bF8s8PyzJsRbnIAkFaCz08EOSUL2PoyGrWUY6oWxOqxvdF_vz3utkr2FZOzBXDdEpVSZuxo42UsP2a9SslShuZp0qgGmqOju6UeRNeqeqKVn4z0JNGKCeKZQLycUdDl9SO439C4nYkx-GI5eoutt76MDskyy2N_JATYT7CnCKGm46zkm2VMhBMOD3zn_683SD1H9A&__tn__=-UC-R