Turizmus a jövőben

2020-05-27 10:37:30

A járványhelyzet közepén gondoltunk egyet, és feldobtuk a labdát a fiataloknak, hogy írjanak nekünk cikket arról, hogyan látják ők a turizmus alakulását. Érettségi ide vagy oda, nagy örömünkre Éri Csenge, a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakgimnazium végzős tanulója, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diák Önkormányzat vezetőségi tagja és PR koordinátora vállalta a feladatot. Lássuk, hogy egy 18 éves, hogyan látja a turizmus jövőjét! Megfontolásra érdemes gondolatok :)

 

Éri Csenge: A turizmus jövője (2020. május) 

Az utazás egyszerű volt a koronavírus kezdetéig bárki számára, egy laikus is könnyedén és gyorsan le tudta foglalni jegyét, szállását mindenféle fennakadás nélkül. Azonban a járvány helyzet során a régi világunk szabályai, megszokásai mind átértékelődnek. Viszont ez várhatóan, hogyan fog megnyilvánulni?
2020-ig az utazás szinte mindennaposnak számított. Az, ha valaki külföldre utazott nyaralni, vagy üzleti útra ment a Föld bármely pontjára, teljesen megszokottá vált. Ez idáig gond nélkül, többször is átszállva, az utazás során megérintettünk bármit habozás nélkül, most járvány alatt szinte az is lehetetlennek tűnik, hogy az utcára kesztyű és maszk nélkül kilépjünk.

 

Ebben az évben kicsit minden téren átíródtak a szabályok. A nagy világjárvány alapjaiban rengette meg az országokat, és az egész világot. A határok lezáródtak, aki teheti otthonról dolgozik, tanul. Most nem biztonságos az utazás. Így a turizmus is befagyott.

Viszont a pandémia után mi fog történni? A leggyorsabban fejlődő, megújuló gazdasági ágazat a turisztika és vendéglátás. A járvány lecsengése után az üzletek, gyárak újra nyitnak, és az emberek is újra utazni fognak. A feltételek viszont megváltoznak. Az igények magasabbak lesznek egy-egy szállás iránt, és a legfontosabb szempont a higiénia lesz. Mindez idáig is szempont volt az utazási eszközök és a szálláshely tisztasága, azonban inkább a kényelmen volt a hangsúly, mivel nem feszélyezett minket egy világjárvány. Így most az egészség biztonságának védelme kiemelt szerepet és szervezést fog igénybe venni mint az utazók, mint a turisztikai cégek részéről.

 

A koronavírus járvány sokkal tudatosabb és körültekintőbb turistákat fog eredményezni. A biztonság jelentése ezáltal átértékelődik. Az emberek eddigi nyugodt utazását is elősegítették a biztosítások, mivel egy megbízható támogatást nyújtottak. Viszont a járvány lecsengése után valószínűleg igény lesz az újfajta biztosítási formákra, bővített feltételekre és a higiéniai tervek módosítására.

 

Így a tudatos tervezés fő szempontjai ezek lesznek a jövőben: megfelelő higiéniai feltételek, kiterjesztett biztosítási szerződések és a biztonságos utazás.

 

Sok változás várható tehát a turisztika területén. Az azonban garantált, hogy a gazdasági ágazatok közül ez fog leggyorsabban talpra állni. Bár, a megszokott távolságtartás után közvetlenül kérdés, hogy az emberek, mennyire lesznek nyitottak az utazásra.
Ha tehetjük, Magyarországon töltsük vakációnkat, hiszen itthon is rengeteg csodás hely vár ránk.