Új pályán az öko- és gasztroturizmus

2019-12-03 17:28:26

 

Konstruktív és informatív közgyűlést tartott az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület december 2-án a Megyeházán, ahol az elhangzottak alapján erősödő ökoturisztikai és egy új szemléletű, innovatív gasztroturisztikai irányvonal körvonalazódik a térségi termékfejlesztésben, ez utóbbi Mautner Zsófia gasztroblogger aktív közreműködésével.

A megyében egyedüli szakmai regisztrációval rendelkező, 2011-ben alapított turisztikai-marketing szervezet, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület a tegnapi közgyűlési döntésnek köszönhetően két újabb taggal – a mezőtúri Túri Kamrával és Tiszapüspöki Község Önkormányzatával – 43 tagúra bővült. A rendezvényen előadások és gondolatébresztő javaslatok hangzottak el a megye Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának turisztikai fejlesztéseiről, a Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt turizmust és a helyi termékfejlesztést érintő tevékenységéről, a megye gasztroturizmusában rejlő kiaknázására váró lehetőségeiről, a Hungexpo Zrt. kiállításigazgatójának, Feldmájer Máténak a budapesti Utazás 2020 kiállítás és vásár újdonságairól, a január 1-jétől élesben üzemelő, szálláshely szolgáltatókat érintő NTAK rendszerről.


Sebestyén Ferenc, az Egyesület elnöke köszöntőjét követően Galó Anita, az Egyesület titkára az ülés elején azt hangsúlyozta, hogy kell egy kis idő, amire a közgyűlésen elhangzott sokrétű információ minden érintett fejében összeérik, de a szervezetnek az is az egyik feladata, hogy megyei turisztikai ernyőszervezetként és információs platformként generálja és lendületben tartsa a turisztikai szektor szereplői közötti együttműködést.

Lakatos István, a JNSZ Megyei Önkormányzati Hivatal irodavezetőjének és Karancsi Tamásnak, a Megyei Területfejlesztési Ügynökségnek igazgatójának az előadásaiból kiderült, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban összesen 7,144 mrd Ft értékű turisztikai fejlesztés valósulhat meg a megyei TOP forrásából, mely tartalmaz egy 800 millió forintos – saját megyei önkormányzati megvalósítású – Tisza-tavi projektet, amely túra- és búvárközpont létesítését célozza meg Tiszafüreden.

 

Páldi Tamás, a Megyei Foglalkoztatási Paktum projektmenedzsere elmondta, hogy a helyi gazdaság és társadalom fenntartható fejlődése érdekében lényeges, hogy a lakosság és a paktumban résztvevők körében elterjedjen a helyben előállított termékek, áruk, szolgáltatások preferálása, tudatos vásárlói, megrendelői szemlélet kialakulása, hiszen ez helyi munkahelyeket őriz meg és teremt, továbbá erősödnek a helyi vállalkozások és kialakul a térségi közösségi identitás. Ennek szellemében, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Termék és Szolgáltatásfejlesztési Program részeként valósult meg idén nyáron a megyében primer kérdőíves kutatás a megyébe érkező vendégek utazási szokásairól, folyamatban van egy helyi termék adatbázis kiépítés, megyei szintű helyi termék és szolgáltatási marketing program és akcióterv kidolgozása, valamint helyi termelők képzése.

 

 

Mautner Zsófia, a Chilli & Vanília gasztroblog nagykunsági gyökerekkel rendelkező tulajdonosa, gasztro újságíró és az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület együttműködésében új lendületet kaphat a közeljövőben az a fajta térségi gasztronómia, amely óriási – nagy hagyományokkal bíró - érték itt az Alföld szívében. 
Mindezt a gasztronómiai kincset, ami itt jelen van a kor igényekhez igazodva új, modern köntösbe csomagolva kell tálalnunk. Ezért a november elején Karcagon megtartott Jászkun pop-up ebéd sikerén felbuzdulva, a helyi termelőket bevonva, 2020-ban „pilot” projektként szeretnék bevezetni az „Alföld szíve” Ízei gasztro hónapot, amikor az együttműködni kész megyei vendéglátóhelyek menüjében szerepel egy előre összeállított – tradíciót és kreativitást ötvöző – három fogásos menü - mondta el Mautner Zsófia.

 

Az egyesület tagjai pályázat benyújtását is jóváhagyták, amely egy innovatív, hiánypótló megyei turisztikai kiadvány és egy gasztronómiai program megvalósítását tartalmazza, valamint döntöttek a 2020. évi tagdíjak mértékéről. 
Az ülés végén szó esett a budapesti Utazási kiállítás újdonságairól, valamint a január 1-jétől már minden szálláshely szolgáltató számára kötelező Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerről. A rendszer fő célja, hogy valós idejű információkat kapjon az állam és szervei a hazai szálláshelyek aktuális működéséről.

Az elhangzott előadások letölthetőek innen: