Sokszínű megye – sokszínű turisztikai vonzerővel  

Önök közül bizonyára sokan felteszik azt a kérdést, hogy miért is érdemes Jász-Nagykun-Szolnok megyébe jönni? A válasz egyszerű: mert fantasztikus természeti adottságok, rendkívül gazdag termál- és gyógyvízkincs, különleges gyűjtemények, sokszínű kulturális és hagyományőrző rendezvények, valamint vendégszerető és színvonalas szolgáltatások várják az ideérkezőket. Ha ez így túl általános, akkor ajánljuk figyelmükbe lenti sorainkat!

•    Gyógyító vizek Jász-Nagykun-Szolnok megyében
A nyári szünidő a legtöbb család számára elképzelhetetlen strandolás nélkül. A megye fürdői minden korosztály számára nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak, hiszen a kellemes, családias termál-és gyógyfürdők mellett, a látványelemekben bővelkedő népszerű strandok is megtalálhatóak.
A térség egyik legismertebb fürdőtelepülése Cserkeszőlő, ahol az ország legmelegebb és legnagyobb ásványi anyag tartalmú gyógyforrása található. A komplex, háromszintes fedett téli termál-élményfürdő mellett, a szabadtéri látványelemekkel ellátott termál- és gyógymedencék, egész évben kitűnő lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra. A Gyógyászati Központ részeként bochniai gyógysó-szoba, illetve 2014. nyarától krioszauna is üzemel, amely jeges szauna néven is ismert. Az eljárás pont a normál szauna ellenkezője, hiszen itt akár -170 Celsius fokra is lehűtik a szaunát. A krioszaunát kozmetológiai (bőr problémák,), sportorvosi (sportsérülések) és terápiás (sérülések utáni regeneráció, reumatikus, izületi problémák tüneteinek csökkentése) célok mellett a teljesítmény fokozására és a jobb közérzet elérésére is használják. Az élményelemeket kedvelőket hullámfürdő és Európa első, leghosszabb, 33 méteres, kétpályás ponyvacsúszdája várja. A vizes élményeken túl itt található a Cserkeszőlői Gyermek Autós Közlekedési Park, a régió első gyermekek részére épített kresz parkja, ahol elektromos kisautókon játszva ismerkedhetnek meg a közlekedés rejtelmeivel és szabályaival egy erre kialakított tanpályán.  Az újításnak még nincs vége, hiszen itt várja a vendégeket a 2015. márciusában átadott 140 férőhelyes, télen-nyáron üzemelő Jurta Tábor, ami igazi tábori hangulatot biztosít az osztályok, az iskolák, a kis- és nagycsaládok, valamint a baráti társaságok részére egész évben.


Martfű kiemelkedő természeti kincse a 62 oC-os gyógyvíz, amelyre a Martfű Termal SPA épült. A nyolc medencéből álló komplexum egyik legnagyobb vonzereje a 33 méteres úszómedence, amely gyönyörű galériájával nemcsak mérkőzések megrendezésére alkalmas, hanem a 3 méter magas trambulinja és a medence egy részének 4 méteres mélysége, egyedivé teszi a megyében. A medence alkalmas búvároktatásra is. A pihenni vágyók, az épület új wellness részlegben megtalálják a számukra fontos nyugalmat és kipróbálhatják a skandináv szauna világ (finn szauna, infraszauna, bioszauna), a fitneszterem, a sóbarlang,  vagy a szépségszalon szolgáltatásait. Emellett 2015. tavaszától regionális gyógyfürdő minősítésének köszönhetően OEP finanszírozott gyógyászati kezeléseket is igénybe lehet venni Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legdinamikusabban fejlődő településén.


Berekfürdő családias és csendes kistelepülés a Tisza-tó térségében, a Nagykunságban.  A nemzetközi hírű fürdőt, Berekfürdőn Pávai Vajna Ferencnek köszönhetjük. 9 hektáros strand 56° C-os alkáli hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvize igen jó hatással van a mozgásszervi betegségekre és alkalmas balesetek utáni rehabilitációra is. A különböző hőfokú gőzölgő medencéi csodálatos látványt nyújtanak télen-nyáron egyaránt. 2015 tavaszától teljesen megújulva, új medencékkel bővülve várja látogatóit a fürdő.


A 2015-ben   három éves évfordulóját ünneplő Kisújszállás a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő-nek, valamint a szépen felújított túrkevei és karcagi fürdőnek köszönhetően a Nagykunság is bővülő szolgáltatásokkal várja a vendégeket.•    Természeti kincsek
A folyókkal átszabdalt megyét, keresztülszeli Magyarország második legnagyobb folyója, a Tisza, amely sokféle kikapcsolódási és sportolási lehetőséggel várja a látogatókat.
A tiszavirágzás jelensége maga a rejtély, az izgalom, a leírhatatlan varázslat, ami Európában mára szinte csak a Tiszán látható. A nyári napforduló idején érdemes a Tisza folyó mellett részt venni ebben az élményben, mikor a kérészek tömege násztáncukat járja a víz felett. Leírhatatlan élmény ez, melyet Szolnoknál és Tiszakürtnél az erre szervezett programok még élvezetesebbé tudnak tenni Tisza melletti hajó-, csónak- és kerékpártúrák segítségével.
Szolnokon a 125 hektáros Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központban két tematikus kiállítóhelyet, egy természetismereti-, valamint egy erdészeti tanösvényt alakítottak ki. A parkerdőben lovas és kerékpáros útvonalat, valamint egy szabadtéri főző- és tűzrakó helyet is kiépítettek. Itt található az ország legnagyobb, ökojátszótere is, valamint a Bagolyvár vadaspark, ahol vadfajokkal, házi-és hobbiállatokkal is ismerkedhetnek a látogatók. A Parkerdő kerékpárral is megközelíthető, hiszen 2014-ben adták át a város 50 kilométeres kiépített kerékpárút hálózatát is.   
A Tisza-tó, a természet földi paradicsoma. Meghatározó része található Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a térség varázsa már az első pillanatban rabul ejti a vendégeket. Az érintetlen természet, a dúsan burjánzó tündérrózsamezők, a szárnyaikat próbálgató vízimadarak, és a vízben cikázó halak megannyi élményt kínálnak.


Csodálatos világ veszi körül azokat, akik csónakkal bejárják a tó zegzugos vízi ösvényeit vagy kerékpáron gyönyörködnek e csodás  környezetben. A Tisza-tó kivételesen sík terepen biztosít közel 1200 kilométernyi túraútvonalat és látnivalókat a vendégeknek.   A tó körbekerékpározható: mindössze 1 méter szintkülönbséggel lehet a 70 km kör kerékpárutat megtenni aszfaltozott úton a tó körül.   A bicajos túrát jól kombinálhatjuk a Tisza-tavi Madárrezervátumba vezető csónakos túrákkal, tanösvény programokkal, kalandparkkal, és a Tisza-tavi Ökocentrum meglátogatásával, mely Európában is egyedülálló látványosság az 1 millió literes édesvízi akváriumrendszer Magyarország teljes vízi élővilágát bemutató témaparkjával, a 7 szintes látogatóközpontjával.


Tiszafüreden egyaránt megtalálhatjuk az aktív- és az ökoturizmus lehetőségeit. A Tiszavirág Ártéri Sétaút, 1500 méter hosszú tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a kérészek életét, a Robin Kalandsziget pedig mintegy 20 hektáron kínál egész napos szórakozási lehetőséget mászótoronnyal, minigolf pályával, íjászpályával, tanösvénnyel, triálpályával, erdei kötélpályával és további izgalmakkal. 2015 őszétől Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma várja a túrázókat Tiszafüreden, ahol számos kerékpáros szolgáltatás igényelhető.
Abádszalókon kiváló lehetőség van a vízparti üdülésre, és a különböző vízisportok űzésére. Igazi kuriózum, hogy Európában egyedül itt engedélyezett természetes tavon a motoros vízi járművek használata. 

 

Természeti kincsek gyűjteményét mutatja be a Tiszakürti Arborétum. Főbb értékeit az „Öregkerti” részen található famatuzsálemek adják, elsősorban a tölgyek és platánok, de az újabb telepítések között is találunk ritkaságokat. 14 méter magas kilátóról megcsodálható a 60 hektáros területen lévő, több mint 900 fajból álló növényállomány. Modern látogatóközpont, valamint egy kalandpark várja a vendégeket.
A Jászberényi Állat- és Növénykert a Jászság fővárosában, a Zagyva folyó közelében található. Az Állatkert érdekességei közzé tartozik az európai barnamedvék és a farkasok közös kifutója. Nagyon népszerűségnek örvend a pingvinek sétája is.  A látogatók rendszeres látványetetési programon keresztül ismerhetik meg az itt élő állatokat, amelyek közül a gyerekek kedvencei a makik és a gibbon-család.

•    Híres-neves rendezvények
Az Alföld „szívében” fekvő megyeszékhely egész évben számos kulturális, gasztronómiai és hagyományőrző rendezvénnyel várja a turistákat. Szolnok város kulturális élete igen gazdag, nyári programjai és a hagyományosan megrendezésre kerülő fesztiváljai nagy tömegeket vonzanak tavasztől-őszig a városba. Ezek közül legkiemelkedőbbek a tavaszi Szolnoki Csata, Vasútmodell Kiállítás és Néptáncfesztivál, a Tavaszi-és Őszi Zenei Fesztiválok, a júniusi Tiszavirágfesztivál, a júliusi ArtJáró Művészeti Fesztivál, az augusztusi Légiparádé és Világzenei Fesztivál és az őszi Szolnoki Csokoládéfesztivál. A gasztronómiai fesztiválok megújulva várják a kulináris élvezetek kedvelőit a városban. A szeptemberi Szolnoki Gulyásfesztivál már világhírnévre tett szert, ami a gulyás ünnepe, a gulyásfőzők nemzetközi találkozója is egyben. Az ország legrégebbi Művésztelepén évről-évre a Kárpát-medence legnagyobb kenyerét sütik meg a látványkemencében minden nyáron. A Séf-Randevú elnevezésű legújabb programon a Hild János téren, a Tiszai Hal Napja eseményen pedig a Tisza-parton várják az ínyenc vendégeket.  
A Hungarikumok sorába felvett Karcagi Birkapörkölt ünnepe a Birkafőző Fesztivál, melyet hagyományosan június utolsó hétvégéjére időzítenek a szervezők. Aki szereti, akár a  fejével együtt kóstolhatja a birkából főtt étket a Nagykunság fővárosában.
Jászberényben egész nyáron várja vendégeit a „Jászberényi Nyár” elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretein belül szervezik a moldvai csángók kultúráját, népművészeti értékeit bemutató Csángó Fesztivált. 


Aki érdeklődik a technikai érdekességek iránt és szereti az extrém sportokat, feltétlenül látogasson el május és augusztus között Kunmadarasra! Itt rendezik Magyarország és Kelet-Közép Európa leglátogatottabb motoros gyorsulási versenyét. A programokat világszenzációk teszik még érdekesebbé: sugárhajtású motor, jetcar-ok sugárhajtóművel, rakétahajtású autó, több száz lóerős épített motorok és motoros kaszkadőrök bemutatója.
Igazi, tömegeket vonzó rendezvénnyé alakul szépen lassan (vagy már inkább gyorsan) az EastFest Mezőtúron, amely kedvelt nyári célpontja a fiataloknak.
Az Alföld szíve további hagyományos vagy feltörekvő rendezvények további helyszíne: Túrkevén a Kevi Juhászfesztivál, Kétpón az Alföldi Betyárétel Főzőfesztivál, Nagykörűben a Tiszavilág Ökotúra és a Cseresznyefesztivál, az Abádszalóki Nyár renezvénysorozat, Tiszafüreden a Halas Napok.


•    Különleges gyűjtemények
Érdemes meglátogatni a megye történelmi emlékeit bemutató, sok esetben interaktív elemekkel gazdagított  múzeumokat, a régi mesterségek és hagyományok tárgyait gondosan őrző tájházakat és a máshol nem látható különleges gyűjteményeket.

Szolnok város 2015 őszétől két új látványossággal gazdagodik.
Sörárium Interaktív Sörmúzeum és kulturális tér a Kossuth téren található Városháza alatti pincerendszerben nyitja meg kapuit. Az egyedülálló attrakció Szolnok régi gasztro-kulturális értékét, a sörfőzés emlékeit eleveníti fel.
A kulturális örökség részét képező, nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép-gyűjtemény eddig a Szolnoki Helikopterbázis mellett volt, melyet idén a belvároshoz közelebb eső, Szolnoki Indóházba, ami nem mellesleg Magyarország legrégebbi, 1847. szeptember 1-jén átadott, még álló vasúti műemléke területén fog új otthonra lelni. Ez Magyarország legnagyobb katonai repülőgép-gyűjteménye. A repülés szerelmesei katonai, polgári, rendőrségi, vízügyi és sportrepülőkben is gyönyörködhetnek itt. A régmúlt repülőgépeit nemcsak kívülről csodálhatják meg, hanem egy-egy gépbe be is ülhetünk, és kipróbálhatjuk, milyen is volt korabeli pilótának lenni. A Szolnoki REPtár Interaktív Repülőmúzeum új interaktív elemekkel bővül, ahol egész évben, az egész család megtalálja az aktív kikapcsolódás élményét, ahol lesz repüléstechnikai restaurátor- és oktatóközpont, helikopter- és hőlégballon-leszállópálya, látvány javítóműhely és bemutatócsarnokok, valamint tematikus játszóterek is.   
A Kelet-Európában leghosszabb 444 méteres szolnoki Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd a város legújabb jelképévé vált. Az óriási, kecses, repdeső szárnyú kérészre hasonlító híd összeköti a belvárost a Tiszaligettel. A híd lábánál lakatfal és a nyári rendezvények fő helyszíne is található.  
Mesevilágba érkezik az, aki ellátogat a Rákóczifalvi Maci Múzeumba. A kétszázötven játékmaciból álló csapat csak ízelítő a több mint ezerhétszáz darabot számláló macihadból.  A különleges játékok egyedi ruhákban pompáznak, felidézik VIII. Henrik királyt, a Hét vezért, István királyt és Gizella királynét is. 


Mezőtúr egyik legpatinásabb műemlék jellegű épületében, a Bolváry-kúriában kapott helyet a mezőtúri kerámiakészítés múltját és jelenét reprezentáló nemzetközi hírű kiállítás. A csaknem ötezer fazekas remekmű között olyan ritkaságok vannak, mint az 1820-ból származó rátétes feketekerámia gyertyamártó, az 1834-ben készített zöldmázas céhkancsók, illetve a Móricz-étkészlet 1905-ből.
A Jászkun Kapitányok Nyomában túraútvonal  13 településen interaktív formában mutatja be a jász és kun örökséget. A múzeumok és a karcagi, szolnoki és jászberényi látogatóközpontok más-más részlettel egészítik ki a történelmi utazást.
Fedezze fel Ön is Jász-Nagykun-Szolnok megye új arcát, és barangoljon velünk a Jászkun kapitányok nyomában! Információ: www.jkny.hu

•    Alföld szíve turisztikai kedvezménykártya
Látogassa meg Jász-Nagykun-Szolnok megyét és vegye igénybe turisztikai kedvezménykártyánkat! Szálláshelyeken, éttermekben, fürdőkben és múzeumokban kínálunk az idelátogatóknak kedvezményeket. Kártyaigénylés és tájékoztató: www.alfoldszive.hu