TISZA-TÓ  - A TERMÉSZET FÖLDI PARADICSOMA


A Tisza-tó semmivel nem hasonlítható össze, változatos felszínével, mozaikos tájával egy igazi vadvízország az Alföld közepén. A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, és egyik legizgalmasabb tirusztikai célterülete, ahol a természetközeli aktív kikapcsolódás mindig garantált. Engedjünk e minden képzeletet felülmúlóan változatos, elvarázsolt tó csábításának!
Vadvízország az Alföld közepén
A Tisza-tó természeti értékeinek gazdagságát érdekes módon éppen a mesterséges kialakításának köszönheti, hiszen a Tisza korábbi árterületének tóvá alakításával egy olyan változatos felszín alakult ki, amilyen egyetlen természetes tavunkra sem jellemző. Számtalan sziget, kísérteties hotágak, ártéri erdők, érintetlen mocsarak teszik változatossá vizét. Egymást tagoló hínármezők, határtalan nyíltvizek, szűk öblítőcsatornák, sekély öblözetek és a folyó különleges ötvözete ez, mely végleg elbűvöli az idelátogató kirándulót, fotóst, természetjárót, vagy horgászt. A változatos életterek kedveznek a halaknak, a gazdag halfauna kedvez a madárvilágnak. Így alakult ki a természet földi paradicsoma,  a Tisza-tó, mely igazi kalandot, titkokat tartogat a csónakos felfedezőknek. Európa legnagyobb tündérrózsa és tündérfátyol mezői, a tavaszi és őszi vonuló madarak ezrei, különlegességek a madárvilágból, felfedezésre váró lagunák, pallóutas tanösvények, ártéri séták várnak a túrázókra itt!


Csendes, csónakos felfedezőutak


A természet háborítatlan nyugalmát igazán úgy élvezhetjük, ha annak aktív részeseként bebarangoljuk a tájat gyalog, kerékpárral vagy kajakkal. A Tisza-tó 15 kikötőjéből indulhatunk útnak a Tisza-tó vadregényes vízivilágának felfedezésére, leginkább túravezetővel mert a Tisza-tavat rendszeresen nem járó ember gyorsan elbizonytalanodhat a vízi utak szövevényében. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz egy „csónaktúrás” élménye. A rövid körtúrától a 8 órás nagy ornitológiai túrákig, a hajnali, a vízben álló gémeskúthoz vezető napfelkelte túrától, romantikus naplemente túráig, az elárasztott falu legendáját feltáró Óhalászi-emlékek bejárásától, a Hódvárakhoz vezető kirándulásig számtalan élménnyel gazdagodhatunk. A Tisza-tó vízivilágát testközelből kenuval vagy kajakkal fedezhetjük fel, így a tó legrejtettebb ösvényei is megismerhetőek.
Kenu- és kajaktúránkat érdemes a Poroszlói- és a Tiszavalki-medencébe tervezni, ahol a legváltozatosabb természeti környezetet találjuk, s túránk során nem találkozhatunk nagy sebességgel közlekedő kishajókkal, vízisíelőkkel.


Két keréken a tó körül


A vízi túrákat jól kombinálhatjuk kerékpározással, hiszen a Tisza-tó kivételesen sík terepen biztosít közel 1200 kilométernyi túraútvonalat és látnivalókat a vendégeknek.  A Tisza-tó körbekerékpározható: mindössze 1 méter szintkülönbséggel lehet a 70 km kör kerékpárutat megtenni aszfaltozott úton a tó körül. A Tisza-tónál halad az EuroVelo® 11 nemzetközi kerékpárút. A mintegy 150 km hosszú útszakasz különlegessége, hogy a túrázók a Tisza gátján haladva 4 méter magasban, a gátat természetes kilátóként használva kerekezhetnek végig. Az idei év októberében kerül átadásra a tó új, emblematikus kerékpáros létesítménye, a Tisza-tavi Kerékpáros Élménycentrum, mely Tiszafüreden kerékpárral megközelíthető kilátóterasszal, prémium kölcsönzővel és szervízzel, őrzött parkolóval várja a vendégeket. A fejlesztéssel számtalan olyan új szolgáltatás is elérhetővé válik, melyek tovább erősítik a tisza-tavi kerékpározás élményét, illetve garantálttá teszik az aktív kikapcsolódást. Ilyen szolgáltatás lesz például a mobil kerékpárszerviz, vagy a „gyermekmentő” szerviz, azaz az elfáradt gyerekek és szülők szállítása, valamint a számtalan bérelhető innovatív eszköz.


A Tisza-tavi Ökocentrum,  a természet élménytára


A kerékpártúrát a Tisza-tónál jól kombinálhatjuk a Tisza-tavi Madárrezervátumba vezető csónakos túrákkal, tanösvény programokkal, kalandparkkal, és a Tisza-tavi Ökocentrum meglátogatásával, mely Európában is egyedülálló látványosság az 1 millió literes édesvízi akváriumrendszer Magyarország teljes vízi élővilágát bemutató témapark, a 7 szintes látogatóközpont, a 3 dimenziós mozi Tisza-tavi természetfilmekkel. Kiváló osztálykirándulási lehetőség, program egész napra a családnak. A látogatáshoz programcsomagban vásárolható 1 órás kishajós kirándulás is, mely jó ízelítőt ad a Tisza-tó egyedi világából.


Tisza-tó a vízisportok paradicsoma


A Tisza-tó természeti tagoltságának következtében jól elkülöníthető vízterek más-más módon szolgálják az aktív pihenőket. Az Abádszalóki –öböl mozgalmas színteret biztosít a vitorlázóknak és a vízisportokat kedvelőknek. Különlegessége a tónak, hogy édesvízi tóban Európában egyedül itt megengedett a benzinüzemű motoros járművek használata, így a jetskísek itt és a Sarudi mendencében is használhatják járműveiket.
Abádszalókon óriáscsúszda, kijelölt jet-ski pálya, számtalan büfé, bár, étterem és ideiglenes vízi foci pálya. A strand területén, a vízparton találhatók továbbá a vízisportszer kölcsönzők – biztosítva, hogy a vízi sportok szerelmesei hódolhassanak kedvtelésüknek. Speciális kínálat a vízi bob, vízi banán, wakeboard és ejtőernyőzés, de lehet vízi biciklit és kajakot is bérelni. Mindezek használata felejthetetlen élménnyel gazdagítja az idelátogatókat.


Négy évszakos horgászélmények


Ha feledhetetlen környezetben szeretne horgászni, ha lélekben visszatérne az ősi pákászat színhelyeire, és ha halat is szeretne fogni, itt a helye a Tisza-tónál. A Tisza-tó, még mindig az országos átlagot meghaladó fogási lehetőségeket kínál, elsősorban a ragadozó halak tekintetében.  Itt egész évben érdemes horgászni, minden időszakban kiválasztható az a halfaj, vagy az a módszer, melyre eredményessé teszi a horgászatot. A Tisza-tó az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőséget kínál, elsősorban a ragadozó halak tekintetében. A parton horgászboltok, forgalmas csónakkikötők, felkészült horgászvezetők teszik teljessé a horgásztúrát!GYÓGYÍTÓ TERMÁLGYŰRŰ


A Tisza-tó körül gyűrűző termálvízkészlet alkalmas az emberi energiakészletek feltöltésére, a fáradt test karbantartására, gyógyítására és szellemi frissítésre. Az alkálihidrogén-karbonátos hévizek és gyógyvizek a Tisza-tó vidéki kisvárosaiban kiépített gyógy- és termálfürdőkben ígérnek gyógyulást számos betegségre. Testi, lelki felüdülést nyújtanak az egészségükre odafigyelő felnőtteknek és fiataloknak egyaránt.
A Tisza-tó hátországának igazi kincsesládája a klasszikus gyógyüdülések úti célja a néhány száz lelket számláló kun település, Berekfürdő. A Nagykunság aranyaként ismertté vált csodálatos gyógyvizének köszönhetően az elmúlt évtiuzedek alatt Berekfürdő a mozgásszervi betegek Mekkája lett. Az idők során fogalommá vált bereki víz sokakat gyógyított és hódított meg. Az itt eltöltött idő az egészséges ember számára is kiváló regeneráló hatással bír, hiszen a strandfürdő a mai napig megőrizte a gyógyító természet és a lélek szétválaszthatatlan harmóniáját. A hely varázsa nem csak a gyógyvizben rejlik, - a fürdő fölé gyönyörű, öreg fák borulnak, így a hangulat rendkívül bensőséges és derűs.


Fiatalság, szerelem


A Tisza-tó környékén töltött időt Tiszaújváros meglátogatásával koronázhatjuk meg. A fiatalos, lendületes városban modern gyógyfürdő várja a pihenésre, lazulásra vágyókat, melynek gyógyvizében kiáztathatjuk kerékpáron, vagy evezés során megfáradt tagjainkat. A termálvízre számíthatunk ízületi és idült nőgyógyászati panaszok, sőt urológiai panaszok esetén is. E mellett nem elhanyagolható a víz stresszoldó, pihentető hatása sem, így tehetjük valódi wellness élménnyé a tó mellett töltött pihenő napjainkat. Önfeledt fürdőzés, homokvárépítés, az első evezőcsapások, barátok, szerelmek... Ez a fiatalság, és a Tisza-tó.


TOP 10 ÉLMÉNY


Berekfürdői Termál- és Strandfürdő, Berekfürdő
A Nagykunság aranyaként ismertté vált gyógyvizének köszönhetően Berekfürdő az elmúlt évtizedek alatt a mozgásszervi betegek Mekkája lett. Évente több százezer vendég keresi fel a gyógyvizű strandot, a fürdő köré boruló öreg fákkal, csónakázó tóval, üdülőfaluval. htttp://www.berekfurdo.hu


Akácliget Gyógy- és Strandfürdő, Karcag
A 4*-os minősítésű fürdő öt nyitott és három fedett medencével egész évben nyitva áll a látogatók részére. A gyógy medencék mellett úszó- és gyermekmedencék is várják a vizek szerelmeseit. A wellness részlegben szauna, infraszauna, jakuzzi valamint szolárium áll rendelkezésre. http://www.akacligetfurdo.hu


Tiszacsege Termálstrand
Az 1295 méter mélységből feltörő hévíz hőfoka 72°C, melyet 2000-ben gyógyvízzé nyilvánítottak. A fürdőzőknek két felnőtt- és egy gyermek meleg, továbbá egy hideg vizes úszómedence áll rendelkezésükre. http://tiszacsege.hu


Thermál Strand és gyógyfürdő, Tiszafüred
Az alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz hatását kiegészítik a gyógyfürdő mellett létesített fizikoterápiás kezelési lehetőségek. A fürdő jelenlegi területén strand-, úszó-, és fedett termálmedence, kinti ülőpados gyógymedence, valamint szauna-gőz és sókamra található. www.thermal-camping.hu


Gyógy- és Strandfürdő, Tiszaújváros             
Itt minden adott egy gondtalan pihenéshez a dolgos hétköznapok után, hiszen víz a gyógyító hatása mellett kitűnő stressz oldó hatású is. A Fiziko- és Balneoterápiás Részlegen tornatermi és víz alatti torna, iszappakolás, masszázsok különféle fajtája, többféle kádfürdő, súlyfürdő, különböző elektromos és mágneses kezelések várják az érkezőt. http://termal.tujvaros.hu


Tisza Balneum Hotel****, Tiszafüred                  
A közvetlenül a Tisza-tó partján található szálloda termálvizes medencéit saját termál kút táplálja. Kúraszerű alkalmazása kiválóan hat az egészségre, jótékony hatását fokozza a spa részlegen található két darab finn szauna, gőzkabin, valamint a váltott vizes lábáztatás, Kneipp váltó fürdő. http://balneum.hu


Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem, Karcag        
Magyarország első, négycsillagos bioszállodája elegáns belsővel, egészség- és vadászcentrikus berendezéssel, ínycsiklandó bioétel-különlegességekkel, és wellness részleggel várja a felfrissülésre vágyó vendégeket. www.biohotelnimrod.hu


Fűzfa Hotel*** és Pihenőpark,     Poroszló        
A komplexumban wellness részleg, fedett úszómedence, termálmedencék, jakuzzi, infrakabin áll a vendégek rendelkezésére. Az aktív pihenésre vágyó felnőtteket tenisz- és bowlingpálya várja, a gyermekeket játszótér és mini medence. A saját kikötőből csónaktúrára indulhatnak az érdeklődők. www.fuzfapihenopark.hu


Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló            
Az egyedülálló bemutató,- oktató- és rendezvényközpontban Európa legnagyobb akváriumának különlegessége az alagút, ahol torzításmentesen láthatjuk a 1,5 -2 méteres vizákat, az ősi halóriásokat. A mintegy 10 hektáros parkban őshonos állatok élnek, a farönk- és vízijátszótér számtalan érdekes játékkal várja a gyermekeket. www.ttoc.hu


Kalandsziget, Tiszafüred                        
Az itt található 15 m magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpálya rendszer, az Óriás csúszópályák, a vízi játékok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt kínál izgalmas és vidám perceket. www.kalandsziget.hu


Tiszakécske Kerekdombi Termálfürdő      
Az Alföld szívében, az ország legnaposabb területén fekszik. Wellness, élmény, és gyógyvíz várja a látogatót,  melynek vize gyulladáscsökkentő hatású, kismedencei gyulladások, nőgyógyászati és urológiai betegségben szenvedők gyógyulásában nyújt kitűnő segítséget. www.termaldomb.hu


SZIGETEK ROMANTIKÁJA


A szigetek romantikája iránti vágy mindenki lelkében ott rejtőzik gyermekkora óta. Itt szemünk elé tárul a valóra vált álom, hiszen a Tiszta-tó mesterséges kialakítása egy hazánkban sehol máshol nem látható változatosságot teremtett, így született meg az ezer sziget tava. A szigetek világának varázslatos látványa bűvöletbe ejti az ide látogatók lelkét, melyben könnyű elmélyülni, megnyílni. A mesebeli pillanatok csendjét - gyertyafényes vacsorák romantikájával, az Alföld dús ízeinek kóstolgatásával, egy igazi halászlé, vagy a híres hungarikum, a Karcagi Birkapörkölt után - egy pohár bor zamatával tehetjük feledhetetlenné.  


Kétszemélyes szigetek
A Tisza-tó szigeteit nem úgy kell elképzelni, mint a Déltenger kalandregényeinek helyszíneit, de a Margitszigetre sem hasonlítanak. Némelyiken két ember is alig fér el, míg másokon gyönyörű, vadszőlővel átszőtt erdők nőnek. Az azonban szinte mindig igaz, hogy a partjaik a nádasok takarásába vesznek, s kevés, de annál hangulatosabb kikötési lehetőség kínálkozik rajtuk. A nagy szigetek közül a legkülönlegesebb az Óhalászi sziget, melyen egykor tiszai halászfalu virágzott. A szigeten ma emlékhely, madármegfigyelő torony és labirintus várja a vendégeket. A Tisza-tó természeti képének átalakulása ma is tart. Nem ritka, hogy egyik évről a másikra megjelennek mocsaras területek, nádasok, gyékényesek. A folyamatos vízborítás hatására nagy területen alakulnak ki növényzetmentes nyílt víztükrök. Ettől izgalmas a Tiszta-tavi természetjárás. A Tisza-tó legromantikusabb szigete a Buláti-sziget, mely egy természetesen kialakult tipikus folyósziget a tó északi részén. 


Vízityúk és Repülő Drágakő
A Tisza-tó leglátványosabb lakói a madarak, s a tó védett területe is róluk kapta a nevét: Tisza-tavi Madárrezervátum. Itt láthatunk a nádas széléről ki-ki merészkedő vízityúkot, vagy vízicsibéket, megcsodálhatjuk a fehér tündérrózsa levelén fészkelő, a csónakon közeledőket harciasan támadó fattyúszerkőt, kis kárókatonákat, nagy kócsagokat, bakcsókat, vagy a Tisza-tó legszebb gémféléjét, az üstökös gémet. Különös élmény az öblítőcsatorna vize fölött látni elillanni a „repülő drágakövet”, a tó legszínpompásabb madarát, a jégmadarat. 


Hídon, pallón, csárdában


A tanösvény fogalma a tónál új értelmet nyert, itt a tanösvény nem egy sor tábla a természetben. A Tiszaparti Vízi Sétány és Tanösvény hazánk leghosszabb pallóutas bemutatóhelye, melynek különlegességét a vízi világ megismerésének új perspektívája és a túravezetés adja. Az 1500 méter hosszú pallóútrendszeren a víz fölött végigsétálva madárvárták, pihenősziget, megfigyelőtorony ad egyedi élményt. Ez ma hazánk leglátogatottabb tanösvénye, babakocsival és kerekes székkel is látogatható, megközelítését hajójárat biztosítja. A tó számtalan ismert turisztikai szolgáltatása is szigeteken található. Ilyen a Fehér Amur Halászcsárda, s ilyenek a tanösvények is. E különös világ romantikáját mindenkinek érdemes felfedezni, a csárdában jóféle halászlét kóstolgatni, a helyi borokat iszogatva a város zajától távol önmagunkra ismerve felocsúdni.
Aki feledhetetlen ízélményekre vágyik, annak érdemes ellátogatni ide júniusban, amikor a Tisza-tavai Hal- és Pusztai Ételek Fesztiválján megismerhetik az érdeklődők a térség egyedi gasztronómiáját, jellegzetes hal és pusztai ízeit, bográcsban főtt ételeit.

ÉLMÉNY- ÉS PROGRAMAJÁNLÓ


Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon -  május,  Tiszafüred, Halas tér
Aki szeret bringázni, pattanjon nyeregbe, és kerülje meg a Tisza-tavat a 65 kilométeres távon, vagy járja be Tiszafüred környékét a 15 kilométeres túrán. A Tisza-tavi Bringatlon egy olyan váltóverseny, amikor minden részt vevő csapat a létszámuknál pontosan eggyel kevesebb bringával rendelkezik. /www.futanet.hu/

TÓMÉK Tisza-tavi Napok - május, Tiszafüred, Halas tér
A négy napos program keretében színpadra lép a magyar könnyőzenei élet színe-java. Napközben a kirakodó vásáron több mint száz kézműves és helyi termékes kínálja portékáját. Gyere el és nézd meg helikopterről a Tisza-tavat! Egyéb meglepetésekkel is várunk!
/www.tixa.hu/


XVII. Birkafőző Fesztivál - június, Karcag, Múzeumpark
A fesztivál vonzza a szakácsokat, kuktákat, no meg az érdeklődő nagyközönséget is, hiszen itt megismerhetik a hagyományok szerint készített, ízletes Karcagi Birkapörkölt főzésének titkát, mely 2010-ben felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, 2013-ban pedig Hungarikum lett. /www.karcag.hu; www.derynekarcag.hu/

XI. Tűzmadár Kupa Országos Örömíjász verseny - július, Tiszafüred, Íjászda; Kastély park
Kinek kedve úgy teszi, íjász tudását, bátorságát most megméretheti. Hívatik minden történelmi íjat feszítő íjász, íjhoz illő korhű viseletben. /www.tie.atw.hu/

Tiszafüredi Halasnapok - július, Tiszafüred, Halas tér
Tiszai halételek fesztiválja és színes programok a Morotva kerékpáros pihenőparkban a halasnapok keretében.
/www.welovetiszato.hu/


Triatlon Nagyhét - augusztus, Tiszaújváros Városház tér
Utcai tömegsport rendezvény, kulturális, szórakoztató gasztronómiai programokkal. 8-9-én a dísztó környékén kerül megrendezésre a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa. /www.tvkmalitriatlon.hu/


Ökocentrum Kerékpáros Maraton - szeptember, Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum  
Kerékpáros túrázási lehetőség szervezett keretek között a Tisza-tavi gáton és kerékpárúton. Amatőr és profi kategóriában kerékpáros verseny és bemutatók. /www.ttoc.hu/

 

Tisza-tavi Madaras Fesztivál - október, Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum
A Tisza-tó gazdag madárvilágának néhány példányát figyelhetjük meg, fotózhatjuk le ezen a hétvégén. Madaras vásár, solymász és ragadozó-madár bemutatók, távcső bemutató, természetfotós verseny várja az érdeklődőket. /www.ttoc.hu/


TISZA-TÓ – AHOL ÉLMÉNY A TERMÉSZET!
További belföldi programajánlatokért és turisztikai információért látogasson
a http://itthon.hu/tiszato oldalra!

itthonatiszatonal.blog.hu

http://tiszato.com

 

A szállodakomplexumot egy kétemeletes 51 szobás (44 db kétágyas és 7 db lakosztály) f?épület és 8 különálló kétszintes kisház alkotja, ahol további 16 lapartman lakosztályban élvezhetik vendégeink a vadregényes Tisza-tó által nyújtott leny?göz? kilátást.

Szállodánk parkjában teniszpályák, csónakkiköt?, napozó és horgászstégek állnak vendégeink rendelkezésre. A bels?építészet kialakításánál bútorainkk és textíliáink kiválasztásáná...

Virtuális programtérkép